10 činjenica o transportnim kontejnerima

kontejner

Transportni brodski kontejneri utiču na naš svakodnevni život dugi niz godina, ali šta zapravo znate o njima? Da li ste se ikad zapitali kako kafa ili čaj koji pijete dolaze do vašeg stola? Vaša kafa, laptop i mobilni telefon su sigurno bili isporučeni u kontejneru. Kontejneri nose veliki procenat robe koja utiče na naš svakodnevni život. Prevoz robe brodom je ekološki prihvatljivija opcija u odnosu na zagađenja koja prave kamioni i avioni, ali je i daleko sporiji vid transporta.

Sastavili smo 10 zanimljivih činjenica o kontejnerima koji se koriste za brodski transport.

 1. Jako su izdržljivi i dugotrajni su
  Ako se pravilno neguju, kontejneri za otpremu mogu trajati duže od 30 godina. Štaviše, kontejneri od 40 ‘obično traju duže od 20’ jer kontejneri od 40 ‘ nisu uvek popunjeni do krajnjih granica.
 2. Proizvodnja u Kini
  Otprilike 97% svih transportnih kontejnera proizvodi se u Kini. To je zbog nižih troškova rada. Pored toga, lakše je proizvesti kontejner blizu mesta gde se proizvodi većina svetskih proizvoda.
 3. Ne koriste se samo za otrpemu
  Kontejneri su toliko izdržljivi da ih nema smisla odlagati nakon što ispune svoju svrhu. To bi moglo biti razlog zašto se polovni dugo korišćeni kontejneri koriste kao skladišta, prodavnice , Ambulante za pomoć u katastrofama, trenutne učionice…
 4. 20 Miliona kontejnera na moru
  U bilo kojem trenutku oko 20 miliona brodskih kontejnera putuje otvorenim morem na brodovima.
 5. Najveći brod za kontejnere
  Nаjveći brod može sklаdištiti 18.000 kontejnerа. To znаči dа može nositi više od 745 milionа bаnаnа. Jednа bаnаnа zа svаkog Evropljаnа! Motor kontejnerskog brodа imа otprilike 1.000 putа veću snаgu nego prosečan porodični аutomobil. Nаjveći motor ikаdа napravljen visok je čak 17 metara!
  kontejner
 6. Pasoš za kontejnere
  Na svim transportnim kontejnerima je postavljena tablica CSC, koja ima funckiju kao pasoš za kontejner.
 7. Gubljenje kontjnera
  Svake godine brodovi gube kontejnere na moru, bilo zbog lošeg vremena ili nesreće. Stručnjaci veruju da se godišnje izgubi od 2.000 do 10.000. Kontejneri koji otpadaju s brodova ne tonu uvek! Većina njih pluta. Nažalost, oni lebde odmah ispod površine vode, što znači da nisu vidljivi jedrilicama.
 8. Šangaj najprometnija luka na svetu
  Šangaj, Kina je bila najprometnija kontejnerska luka na svetu u 2019. 42 miliona kontejnera (TEU = ekvivalent kontejneru od 20ft) prošlo je kroz luku u 2019. Izvor : Svetski savet za otpremu .
 9. 60% procenta vrednosti morske trgovine
  Linijski brodovi godišnje prevoze oko 60% vrednosti morske trgovine ili više od 4 trilijuna dolara robe. Još uvek ima finansijskog smisla prevoz robe u velikim količinama preko mora / okeana.
 10. Kreator Malcolm McLean
  Malcolm McLean je prvi napravio kontejnere za otpremu 1955. McLean je želeo da nađe efikasniji način prevoza pošiljki koji je u to vreme preovlađivao. Njegov stil kontejnera bio je revolucionaran jer je konstrukcija laka za slaganje i dizanje.
  Najbolji deo? Izdao je patent besplatno kako bi ga svi mogli koristiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *