Zemlje sa najvećim izvozom robe

Kontejneri Kina i SAD

Izvoz robe je uvek bio jedan od najvećih pokazatelja snage jedne zemlje. Količina izvoza robe pokazuje finansijsku i tehnološku nadmoć jedne zemlje u odnosu na druge kao i mogućnost razvoja velikog broja grana poslovanja u tim zemljama.

Kao što je verovatno svima poznato, najveći izvoz robe danas ima Kina čiji se ukupan izvoz procenjuje na 2.157 triliona dolara. Na drugom mestu se nalaze Sjedinjene Američke države(1.576 triliona dolara), dok je treće mesto zauzela Nemačka (1.401 triliona dolara).

Ove tri države su jedine koje su izvezle više od jednog triliona dolara u 2017. godini što ih u velikoj meri izdvaja od drugih i svrstava u najmoćnije zemlje sveta.

Zanimljivo je da je Evropska unija kao grupacija država izvezla oko 1.929 triliona dolara i nalazila bi se na drugom mestu izvoznika. Kako u ovom slučaju posmatramo pojedinačne države, Evropsku uniju nećemo uzeti u razmatranje.

Luka sa kontejnerima za transport

Kina kao najveći izvoznik robe na svetu

Kina se na prvom mestu u količini izvoza robe nalazi od 2009. godine kada je sa tog mesta skinula Sjedinjene Američke države. Celokupan rast kineske privrede je bio jako brz usled velikih promena u trgovinskoj politici ove zemlje.

Veliki broj dominantnih industrija koji proizvode različite vrste roba se razvilo u Kini, pa je nemoguće naći nešto što se ne proizvodi u ovoj Azijskoj državi. Ipak, najistaknutije industrije su svakako industrija električnih proizvoda, industrija obrade podataka, industrija odeće i tekstila i medicinska industrija. Takođe, Kina je jedan od navećih proizvođača automobila kao i čelika u svetu.

Najveći trgovinski partneri Kine su njihove komšije, Japan i Južna Koreja sa kojima ova država ima i najveću trgovinsku razmenu. Veze sa Japanom su jako bitne za Kinesku ekonomiju jer je razmena tehnoligija sa ovom državom jako bitna za dalji razvoj privrede. Pored komšijskih država, Kina ima najveću razmenu sa Sjedinjenim Američkim državama i Nemačkom koje veliki deo svojih proizvoda upravo proizvode u ovoj državi.

Naša kompanija ima veliki broj zahteva za transport robe iz Kine i ovo za nas predstavlja jedno od najvećih tržišta sa kojih vršimo transport robe. Ukoliko imate potrebu za transportom bilo koje vrste robe iz Kine možete nas kontaktirati, a mi ćemo se potrudi da na najbrži mogući način taj transport organizujemo.

Zašto je Amerika pala na drugo mesto po izvozu robe?

Sjedinjene Američke Države su svakako jedna od najvećih i najznačajnijih ekonomija na svetu mnogo godina u nazad. Ono što najviše izvoze su automobili, rafinisana nafta, avioni, helikopteri i lekovi. Kao što se vidi, roba koja se najviše izvozi iz Sjedinjenih Američkih država je jako skupa i tehnološki napredna. Zemlje u koje SAD najviše izvoze su Kanada, Kina i Meksiko.

Najveći uticaj na izvoz Sjedinjenih Američkih Država imaju bogatstvo prirodnim resursima, odlična infrastruktura i visoka tehnologija proizvodnje. Razni trgovinski sporazumi su nešto što dodatno omogućava da privreda ove države bude jedna od najvećih i najefikasnijih u svetu.

Ipak, troškovi života koji su mnogo puta viši od onih u Kini znatno utiču na smanjenje američkog izvoza, kao i na troškove proizvodnje. Ovo je svakako jedan, moguće i najveći razlog zašto je izvoz Kine viši i ima veći potencijal od izvoza Sjedinjenih Američkih država.

Izvoz ostalih država

Nemačka se nalazi na trećem mestu po izvozu robe u svetu zahvaljujući visoko razvijenoj proizvodnji automobila, mašina, elektronike i farmaceutskih proizvoda. Sve ovo je dovoljno da Nemačka postane jedna od najbitnijih ekonomija na svetu i da se proizvodi iz ove države izvoze širom sveta.

Japan i Južna Koreja su azijske države koje pored Kine predstavljaju velike ekonomije koje imaju značajan izvoz. Glavna karakteristika ovih tržišta je izvoz visoko tehnoloških proizvoda kao i automobila po kojima su jako poznati. Japan ima godišnji izvoz od 683 triliona dolara, dok Južna Koreja malo zaostaje sa 577 triliona dolara izvoza.

Na listi država koje imaju najveći izvoz slede evropski giganti među kojima su Francuska, Italija i Holandija koji imaju jako značajan izvoz na globalnom nivou.

Ovo su samo neke od država iz kojih je moguće nabaviti sve vrste robe, od poljoprivrednih dobara preko elekričnih uređaja do specifičnih sirovina. Mogućnost uvoza robe iz ovih država je ogroman, a transport robe kao i skladištenje iste koje smo u mogućnosti da organizujemo dodatno olakšava poslovanje velikog broja naših klijenata.